Saps d’on ve el nom de Wopala?

“D’on ve el nom de Wopala?” és una de les dues preguntes més habituals que ens fan des del dia que vam posar en marxa el nostre estudi de disseny ètic.

(L’altre pregunta és “Què és el disseny ètic?” i pots llegir la resposta en el primer Manifest del Disseny ètic.)

La realitat és que Wopala no significa res, ni ve de cap lloc en concret. Prové d’un procés que per nosaltres va ser etern per tal de definir del nostre nom.

Vam necessitar un temps per entendre per què ens va resultar tan costós, especialment quan definir el nom d’iniciatives (naming), és part de la nostra feina. Un tipus de projecte que ens apassiona, que fem amb metodologia i ordre i del que sovint treiem resultats dels que estem molt orgulloses. Els projectes QiPoint, volavolaina, G0 Num3er5Monday Happy Monday  son bons exemples de naming desenvolupat per a nosaltres.

El nostre propi naming va ser un procés complicadíssim precissament per estar emocionalment involucrades amb el projecte que havia de representar. Va ser molt enriquidor també per poder-nos posar en la pell de les persones per qui normalment treballem i que travessen aquest camí ple de dubtes, neguits i inseguretats a l’hora de decidir-se per alguna de les nostres propostes. 

El que era important per a nosaltres era que el nostre nom no vingués de cap paraula coneguda i que alhora tingués una sonoritat que transmetés un estat d’ànim, una emoció o un sentiment que fos obert de manera que cada persona li pogués atorgar la seva visió, interpretació i el seu propi punt de vista. 

Per tant, el que fem normalment quan ens pregunten d’on ve el nom de Wopala és respondre amb una altre pregunta: “I a tu, què és el que et transmet?”. Sovint rebem respostes com ara: sorpresa, descobriment, emoció positiva, il·lusió, muntanya russa… Estem contentes de veure com les respostes estan molt en línia amb el que voliem que transmetés.

La setmana passada vam viure una excepció, quan el notari davant del qual vam formalitzar l’Escriptura Pública de la nostra cooperativa ens va dir que el nostre nom semblava al nom de qualsevol moble d’Ikea!

I d’altre banda algunes de les nostres amistats han incorporat la paraula al seu vocabulari habitual dient, per exemple: “M’ho estic passant Wopala!”, o exclamant simplement “Wopala!” quan el seu fill s’aixeca després d’entrebancar-se. Algú ens va explicar fa poc que “Wopala” és el que li deien els seus pares quan l’estiraven de les mans per fer un salt llarg. Ho deien musicat amb una o llarga: Wooopala!

Anècdotes a part, ara que ja ha passat el temps i hem desenvolupat un bon seguit de projectes ètics, ens hem adonat de totes les capes de nous significats que li podem atorgar al nostre nom gràcies a l’experiència. Una part primordial dels nostres projectes està en l’acompanyament de les persones que volen impulsar projectes ètics. En ajudar-los, no només a dissenyar el que necessiten que és la part final del projecte, sino en definir quin és el seu objectiu, què és el que necessiten millorar o com poden configurar el missatge i els textos de les seves peces de comunicació gràfica. 

Per a nosaltres, des del dia que ens vam adonar de la importància d’aquesta primera part més estratègica de la nostra feina, el nom de Wopala reflecteix un canvi d’estat, una nova consciència, un desenvolupament, una obertura de ment i de mires, una millora cap a un nou objectiu més clar. 

I sobre tot reflecteix allò que t’inspira a tu la seva sonoritat quan l’escoltes. Ens vols ajudar a ampliar les capes d’informació del nostre nom aportant-nos la teva visió? Què t’inspira a tu el nom de Wopala?

This post is also available in: CAST ENG