Ajuda’ns a ampliar el primer Manifest del Disseny Ètic

WOPALA I EL DISSENY ÈTIC

Des del dia que vam començar amb Wopala, a principis del 2013, ens vam definir com un estudi de disseny ètic.

Hi ha dues preguntes que ens fan sovint des d’aquell dia. La primera és “D’on ve el nom de Wopala?” i la segona “Què és el disseny ètic?”

Avui ens centrarem en la segona, donat que és la base de la que ha sigut la nostra feina els últims anys i és la que ens ha permès aprendre i evolucionar per donar un servei adequat a iniciatives de l’economia social i solidària i emprenedors socials

En els inicis de la nostra aventura amb Wopala, el disseny ètic era per nosaltres una forma de fer una declaració d’intencions. Voliem treballar per ajudar a projectes transformadors i amb valors, en els que creiem i que, tal i com haviem pogut experimentar en les nostres anteriors feines, són els que ens mouen i ens motiven. 

D’aquesta forma, hem pogut experimentar la realització personal de viure i treballar amb un propòsit i un sentit, donat que des d’aquell dia hem vist com s’alineaven els nostres valors personals en el nostre entorn professional. Han estat molts els projectes que hem desenvolupat des de llavors, i els que seguim desenvolupant.  

I el millor és tot el que hem après, i com hem pogut conèixer més a fons les particularitats dels projectes que posen les persones al centre, que estan impulsats principalment pels valors i la ètica personal de les seves impulsores.

Un aprenentatge que ens permet, a dia d’avui, elaborar el que esdevé el Primer Manifest del Disseny Ètic i que ens encantara ampliar amb l’ajuda de les vostres aportacions. 

 

EL PRIMER MANIFEST DEL DISSENY ÈTIC:

El nostre manifest diu així.

El disseny ètic…

…promou un món millor

Disseny ètic és aquell que ajuda, que busca crear un impacte transformador ja sigui a nivell social, cultural o de sostenibilitat. Un disseny que no posa al centre l’augment del compte de resultats d’una empresa que centra els seus esforços en obtenir rendibilitat financera a qualsevol preu.

I què són les iniciatives ètiques? Doncs hi ha de molts tipus. Molts cops es distingeixen només per la passió i l’èmfasi en els valors de les seves impulsores. Hi ha iniciatives de les altres economies, l’economia social i solidària. Hi ha iniciatives d’emprenedoria social. Hi ha empreses certificades com a B Corp, un moviment que promou l’ús dels negocis com a força regenerativa per la societat i pel planeta. I també hi ha l’economia del bé comú, un sistema econòmic alternatiu promogut per Christian Felber que es basa en la cooperació entre empreses per promoure el bé comú. 

Segur que ens deixem algunes altres, el que és cert és que cada dia son més els projectes que tracten d’oferir un marc a aquesta nova forma de fer economia que, afortunadament, està en expansió. 

 

… és honest i sincer

Sovint dintre del món del disseny s’amaguen marges ocults o es tracta de mantenir control sobre el projecte. És habitual carregar uns percentatges, per exemple, als preus dels proveïdors com podria ser la impremta, la programació, la edició de vídeos, etc. I només pel fet que sempre s’hagi treballat així al sector, no vol dir que no es pugui millorar.

El disseny ètic és transparent, i indica el preu exacte del proveïdor, desglossant a part, si s’escau, el cost per la gestió o coordinació d’aquesta feina.

 

… és transparent i afavoreix l’autonomia de l’entitat 

D’altre banda, el disseny ètic facilita a l’entitat totes les claus d’accés, la titularitat dels productes contractats, la relació directe amb les persones que, tot i que subcontractades, estiguin portant a terme alguna part del projecte, i en general tot allò que dóna llibertat d’acció a l’entitat envers el futur dels seus projectes.  

També facilita els arxius finals dels dissenys realitzats en format obert, per tal que l’entitat els pugui modificar sense la seva ajuda. I finalment ofereix suport, formació o vídeo-tutorials sobre l’ús dels dissenys elaborats, com per exemple per que l’entitat aprengui a editar la seva nova pàgina web. 

 

…promou uns valors i un sistema ètic

El disseny ètic centra els missatges en una ètica, promovent uns valors humans, compassius, solidaris, cooperatius… No tracta de vendre fent servir missatges consumistes, egoïstes, frívols, superficials, com ho fan algunes marques del mercat capitalista.

Com a exemple del que NO és una comunicació que promou uns valors us compartim aquest anunci controvertit i amb manca de valors ètics de la marca Desigual:

Evidentment el disseny ètic ha de tractar, sempre que sigui possible, de treballar amb col·laboradors amb una sensibilitat cap a l’economia social i solidària. Per exemple, treballar amb impremtes constituides com a cooperativa o que tenen la sostenibilitat per bandera. 

A dia d’avui, cada cop és més fàcil poder comptar amb proveïdors de les altres economies. Alguns llocs adequats per trobar amb qui col·laborar són la web del Pam a Pam promoguda per la Xarxa d’economia solidària, o el directori de la Federació de Cooperatives de Catalunya.  

És cert que no sempre es poden trobar serveis alternatius que ofereixin un alt nivell de qualitat, un preu raonable o una agilitat adients pels nostres projectes, però també és cert que molts cops podem adaptar-nos als requisits d’aquestes entitats sense problema, només pels valors i els beneficis que reporta enfortir el sistema de les altres economies. I a més, cada dia som més per que s’amplien les possibilitats. Alguna dia aquest petit esforç que actualment hem de fer serà la norma i sentirem molt d’orgull d’haver pogut arribar fins a aquest punt.

 

… té un to amable, proper, empàtic, en definitiva, humà

El disseny ètic parla de tu a tu a la orella de l’interlocutor amb un to coherent, sense cridar o fer un soroll innecessari. Tracta de transmetre els missatges amb respecte a les persones a qui es dirigeix, de forma didàctica, propera, amable. 

Vetlla per crear un equilibri entre les expectatives que generen els seus missatges i la realitat del producte anunciat, sense voler vendre més del que et podràs trobar un cop accedeixis al producte. 

També tracta d’eliminar els rols i estereotips de gènere, sexe, cultura o religió d’altre banda tan estesos en la comunicació actual de moltes marques, fent servir imatges, icones, símbols i missatges que no limitin o degradin a ningú. I, sobretot, evita manipular vinculant la felicitat amb el consum en els seus missatges. 

 

… centra els esforços en transmetre els valors duradors vs. promocions passatgeres

L’objectiu principal ha de ser el de transmetre els valors que promouen les iniciatives que s’estan comunicant. Aquells beneficis que generen a la seva activitat a mig i llarg termini, per connectar amb persones que estiguin alineades amb aquests valors. Per això, evita captar l’atenció amb promocions trencadores que només funcionen de forma passatgera i que després poden fer que les persones que s’hi han apropat oblidin ràpidament el seu interès pel rerefons de les propostes. 

 

 … traspassa els límits de l’economia social i solidària

Per últim, i molt important, el disseny ètic té la complicada i alhora engrescadora tasca de trencar els límits de l’economia social i solidària obrint i apropant aquests projectes al món que actualment es regeix pel mercat tradicional.

És habitual que les iniciatives ètiques i el sector de la cooperació sigui força endogàmic, de forma que tendeixi a relacionar-se i dirigir-se a aquelles persones que ja estan sensibilitzades.

Però això és limitant per tot el conjunt d’aquest sector, donat que només la seva apertura i creixement faran possible que un dia aquesta forma de fer economia sigui la forma predominant, i que acabem anomenant com a altres economies a aquelles iniciatives capitalistes, competitives i sovint manipuladores que un cop van regir el món. 

Nosaltres tenim tota la il·lusió, la energia i la motivació per fer de motor impulsor per a aquest canvi. Vols col·laborar amb nosaltres?

This post is also available in: CAST ENG